Så kom kunstgjødselen og sprøytemidlene, med ønske fra produsentene om å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Fra å dyrke mat som gav barn og voksne næring, ble bøndenes ønske om profitt det mest sentrale - med godkjennelse fra Landbruksdepartementet til å bruke plantevernmidler og kjemikalier.
I det økologiske landbruket får man ikke bruke sprøytemidler, kunstgjødsel eller kjemikalier. Det er heller ikke tillatt å genmanipulere eller å bruke veksthormoner. Her unngår man ugress ved å veksle mellom sortene; dyrke grønnsaker som poteter det ene året og gulrøtter det neste. Jorden tilsettes næringsstoffer via kompost og husdyrgjødsel. Samt en grønn gjødsel som ofte består av erter og kløver. Meitemarkene omgjør videre komposten til plantenæring og jord. I denne fine, næringsrike jorden får gulrøttene og sukkerertene så vokse i sitt eget naturlige tempo.
Butikkene er i dag fulle av økologiske matvarer som frukt og grønnsaker - selv druer, mango og avocado finner man i utvalget. En ren fornøyelse! Så her er det bare å velge.
Nøkkelord; Økologisk mat - ernæring