Om meg
Kontakt
Bøker
Litt om innholdet
Litt om boken
Kjøp boken
Nytt
April
Mai
Juni
Juli
August 2015
August
Bok om dyrevelferd
September
Oktober
November
Desember
Januar
Februar
Linker
Frukt & bær
Smoothie
Grønnsaker
Wraps
Salater
Vegetarsalat
Varm grønnsaksrett
5 om dagen
Vitamintilskudd
Ned i vekt
Positive setninger
God helse
Frukt & grønt
Gevinst
Grønt kjøkken
Grønt kjøkkenutstyr
Grønn mat
Grønn meny
Levende mat
Ingredienser
Lettere fordøyelig
Grønne bladgrønnsaker
Begynne
Nøtter
Tørket frukt
Sviskesuppe
pH
Syre-base balansen
Basisk- og syreholdig mat
Vitaminer & mineraler
Stor syreproduksjon
Sitron
Fordøyelsesystemet
Kort summert
Summert
Tekst og bilde
Tekst og bilde, del 2
Inndeling av vegetarkost
Planteproteiner
Aminosyrer
Tre proteingrupper
Veganere
Kosttilskudd
Positive sider ved vegetarkost
Om meg
Blodsukker
Gode karbohydrater
Noen råd
Stabilt blodsukker - gevinst
Ernæring i livsfasene
Gravide
Før graviditeten
Variert kosthold
Vitaminer & mineraler
Spedbarn
Mors kosthold
Fra amming til fast føde
På trilletur
Småbarn
5 om dagen
Økologisk mat
Skadelig mat
Vitaminer & mineraler
Barnehagebarn
Skolebarn
Sunne matpakker
Matpakkens innhold
Store matpakker
Ungdom
Eldre
Hyggelige måltider
Nok drikke
Kosttilskudd
Lav vekt
Fysiologiske endringer
Vegetarmeny
Sommerlig
Meny bilder - sommerlig, frukt og bær
Meny bilder - sommer, grønt og sunt
Jordbærglede
Bringebærterte
Ananasterte
Bløtkake
Bilde av bløtkaken
Bilde av kakestykke
Mango-og ananasdrikk
Ananas- og appelsindrikk
Pærejuice
Fruktsalat
Bringebærdrikk
Fruktis
Meny bilder
Appelsinis
Bananis
Bringebæris
Bringebæriskake
Blåbæris
Sviskeis
Sjokoladeis
Bringebærsorbet
Frokost
Go´morgen
Lunsj
Salat
Avocado
Lunsj og Middag
Meny bilder
Grønnsakswok
Spagetti med sjampinjongsaus
Bilde
Potetmos
Middag med potetmos
Gulrotstuing
Kålstuing
Blomkål
Mais
Råkost tallerken
Komler
Linserett
Regnbuetallerken
Naturris
Middagsretter med naturris
Tofu med grønnsaker
Suppe
Meny bilder
Solskinnssuppe
Rødbetesuppe
Blomkålsuppe
Brokkolisuppe
Avocadosuppe
Linsesuppe
Dessert
Meny bilder
Fruktsalat
Riskrem
Melon- og ananas
Marsipan
Mangosorbet
Jordbærmousse
Soyakrem
Sjokolademousse
Banandrøm
Sjokoladepudding
Bærmousse m/tofu
Sjokolade m/tofu
Grøt
Havregrynsgrøt
Fløyelsgrøt
Bokhvetegrøt
Råd ved koking av grøt
Mellommål
Kvelds
Kald drikke
Rismelk
Banan milkshake
Vaniljedrikk
Sjokoladedrikk
Økologisk plantemelk
Varm drikke
Kakao
Sjokolade
Yogi Tea
Kamillete
Kaker
Muffins
Annet
Sveler
Potetkaker
Råkost
Meny bilder
Finrevne grønnsaker
Avocado
Grønnsaktallerken
Avocadokrem
Grønn smoothie
Grønn smoothie, oppskrift
Plantemelk
Sesammelk
Sesammelk med banan
Mandelmelk
Hasselnøttmelk
Valnøttmelk
Nøttemelk
Cashew melk
Salater
Grønnsaksrull
Grønnkålsalat
Patéer
Valnøttpaté
Nøttepaté med urter
Nøttepaté med dill
Brokkolipaté
Linsepaté
Linspaté m/gulrot
Linfrøkjeks med paté
Middagsretter
Mandelpaté med paprikasaus
Mandelpaté med grønnkål
Sushi
Hasselnøttpålegg
Gourmet
Frokost
Frokost - bilder
Bokhvetegrøt
Mandel -og nøtteblanding
Lunsj
Lunsj - bilder
Middag
Middag - bilder
Middagskaker med mandler
Varme middagskaker
Spagetti med patéboller
Dessert
Dessert - bilder
Frukt m/sjokoladesaus
Fruktasjett
Fruktsalat
Barnas favoritt
Mandelterte
Appelsinsorbet
Sjokolademousse
Banan & kiwi
Mango Strawberry
Bringebærterter
Friske bærterter
Tomat - og paprikasaus
Lasagne
Vårruller
Grønn juice
Brokkoli drikk
Dressinger
Remoulade
Paté med dill
Spagetti
Spagetti med tomatsaus
Spagetti med paprikasaus
Spagetti med sjampinjongsaus
Husdyrene
Dagens landbruk
Positiv utvikling
Dyrenes naturlige liv
Sauer
Griser
Dyrene i fjøset
Sauer
Geiter
Griser
Burhøns
Kyllinger
Dyrevennlig mat
Hjem
/
Basisk
/
Syre-base balansen
Syre-base balansen
På samme vis som kroppen vår trenger en bestemt temperatur for å fungere godt, trenger cellene og blodet vårt et bestemt pH-område for å fungere optimalt.
De kjemiske prosessene i kroppen må ha en viss pH for å kunne fungere godt. Det er derfor viktig at H+ konsentrasjonen holdes innenfor sine (små) grenser.
pH innvirker blant annet på enzymenes aktivitet. Enzymene har mange viktige oppgaver og er blant annet med i kroppens nedbrytning av næringsstoffer som karbohydrater, protein og fett. Cellene våre trenger også riktig pH for å nyttiggjøre seg av næringen fra blodet og for å utføre celleprosessene sine, mens proteinene i kroppen trenger en spesiell pH for å beholde former sin og fungere godt. Om pH-en blir for høy eller lav, vil proteinene denaturere og ikke lenger fungere som de skal (- enzymer er proteiner).
Samspillet i kroppen gjør at pH-verdien til væskene inni- og utenfor cellene holdes innenfor sine grenser, selv om vi spiser syreholdig eller basisk mat.
Buffere
er blant de som er med på å sikre den stabile pH-graden.
Buffere
er svake syrer eller baser som tar opp H+ ioner når hydrogenkonsentrasjonen stiger - og avgir hydrogenatomer når konsentrasjonen synker. Et av de mest kjente buffer-systemene er bikarbonatsystemet.
Pusten reguleres også i forhold til kroppens pH-verdi. Når syrenivået i kroppen stiger vil pusten automatisk bli raskere og avgi karbondioksid. Nyrene hjelper også til med reguleringen ved å skille ut H+ når kroppen blir sur. Men til forskjell fra bufferne og lungene som raskt reagerer, trenger nyrene flere timer på å gjenopprette en normal pH-verdi.
Alle de overstående prosessene skjer automatisk i kroppen, mens vi selv kan regulere en annen vesentlig faktor som kosten vår. Maten vi spiser påvirker pH-verdien i blodet vårt. Ved å spise mye grønnsaker vil kroppen kunne opprettholdet sin naturlige pH-balanse, mens den ved inntak av mye syreholdig mat må benytte buffersystemene for å gjenopprette balansen. Kalsiumrike matvarer kan også nyttes til å opprettholde blodets pH, og bidra med at kroppen ikke tapper mineralet fra knoklene og skjelettet vårt.
Basisk- og syreholdig mat
Les mer
Stor syreproduksjon
Les mer
© Copyright 2011 - Butterfly Ernæring
Webdesign og webutvikling av
A2N Digitalbyrå/ Reklamebyrå
Hjem
|
Om Butterfly
|
Frukt & Grønt
|
Råkost
|
Basisk
|
Vegetar
|
Meny
|
Økologisk
|
Dyrevern