De essensielle aminosyrene

Kroppen vår lager proteiner av små aminosyrer som den setter sammen. Det finnes rundt 20 forskjellige aminosyrer, noen av disse lager kroppen selv, mens andre må den få fra kosten vår. De kalles essensielle. 

For at cellene våre skal kunne lage proteiner, må de ha alle aminosyrene tilgjengelig. Kosten vår må derfor inneholde alle de 9 essensielle aminosyrene. 

Et eksempel:
Korn inneholder lite av aminosyren lysin og mye av aminosyren metionin, mens bønner og linser gjør det motsatte. De inneholder lite metionin og mye lysin. Ved å spise en brødskive sammen med en linserett, vil de ulike aminosyrene utfylle hverandre og gi et fullverdig protein.

Siden kroppen ikke kan lagre aminosyrer, må proteinene kombineres i samme måltid for at aminosyrene skal komplementere hverandre og gi en god proteinkvalitet.

I artikkelen om Tre proteingrupperkan du velge næringsemner fra to eller tre av gruppene som du setter sammen til et måltidet. 


* Nyere studier viser at en kost med daglig tilførsel av korn, belgvekster, grønnsaker og frukt, 
dekker behovet for fullverdige proteiner også uten at man kombinerer de ulike aminosyrene 
i samme måltid. Men gjør det gjerne. Belgvekster og brød passer ernæringsmessig godt sammen, 
i likhet med brød og ost.






 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn
 
SØK Butterfly Season