Vinteren 2018

Et nytt fantastisk år med nye muligheter og spennende opplevelser ligger foran oss. Hvordan ønsker du å begynne det nye året? Drømmer du kanskje om å bli litt sunnere og spise mer frukt og grønt? Eller er kosten din allerede sunn og næringsrik; full av stoffer som nærer kroppen din og fyller deg med energi og glede? 

Friskpresset juice er en lett og fin måte å servere frukt og grønt på. Om du ønsker den sunneste varianten, i form av en grønn juice, kan du lage den av friske, økologiske grønnsaker som en agurk, to stilker med selleri, noen blader med grønnkål, en bunt persille og annet grønt du har for hånden. Om du ønsker en friskere variant, smaker juice fra rødbeter og gulrøtter ekstra godt med sin søte smak. De fargerike grønnsakene kan både serveres hver for seg og blandes til en forfriskende gyllen drikk. Om du velger å lage ren gulrotjuice, er det lurt å beregne rundt en pakke med gulrøtter (750g) til et glass med juice. Fiberen som blir til overs fra gulrøttene kan så blandes i en salat, brukes som dekorativt fyll i sushi ruller eller spises i en bolle som den er med en smakfull dressing. Jo søtere gulrøttene er, jo mer smak blir igjen i fibrene. 


   

   

Mens grønnsakene passer best til å serveres som juice, egner frukt seg godt til å drikke som smoothie, med både saftjuicen og fiberen intakt. Men også i en frukt smoothie kan man blande inn litt grønt, som en avocado, eller en skje med spirulina og hvetegress; grønt pulver som er rikt på næring. Selv om fargen på smoothien umiddelbart blir grønn, så bevares den søte og friske smaken fra frukten. 

Smoothier og juice kan drikkes til en hver tid på dagen. Og du må gjerne lage en liter med grønn juice av gangen. Etter å ha drukket det første glasset nypresset, kan du helle resten av juicen i en glassflaske og sette den i kjøleskapet til senere på dagen. Et glass med friskpresset frukt og grønt er lett fordøyelig og tilfører kroppen verdifull næring.

Ha en riktig fin, strålende og sunn begynnelse på det nye året! :-)

  


Julen 2018

Mange av dere har nok allerede begynt å pynte huset med juleblomster som asalea, svibler og julegleder, og tatt frem adventsstaken og tent lys. Førjulstiden kan være veldig fin, spesielt når snøen ligger hvit og lyser opp naturen utenfor. Om du har mye å gjøre før jul, og føler dagene går for fort, så har jeg et godt råd: forsøk å være i nuet. Det vil fylle deg med ro og overskudd. Når du lager mat, istedenfor å la tankene dine gå til alle julepakkene som må kjøpes, huset som skulle vært vasket og andre ting du føler skulle ha vært gjort, prøv i steden å være der du er. Se på måltidet du lager i stand, som de friske og fine grønnsakene til middagen, og prøv deretter å rette oppmerksomheten din på maten når du spiser. Ved alltid å ha tankene et annet sted enn der man er blir man fort sliten. Ved å være i nuet fylles man med ro og slapper mer av - og ikke minst, fylles av glede ved det man gjør. På det vis kan adventstiden bli en hyggelig og koselig tid. Og husk, tradisjoner kan lett endres. Om du ønsker å gjøre ting enklere i år, kan du fint gjøre det.

Der vi kan kose oss og slappe av i desember, er førjulstiden vond for mange dyr. Pinnekjøttet, ribben og skinken, er i dag levende dyr som skal gjennom smerten og redselen som venter dem på slakteriene. I et bilag til et ukeblad denne uken, om julemat, presenteres pinnekjøttet som «Kjærlighet på pinner». For de av oss som har medfølelse for dyrene, er det ofte trist å oppleve hvor lite omtanke som vises for dyrenes lidelser.


Ved å velge å ha en vegetarisk jul i år, nærer du kroppen din med sunn plantemat, samtidig som du hjelper dyrene. Og julemenyen kan fortsatt inneholde mange av de kjente rettene. Ofte handler det bare om å bytte ut kjøttet, meieriprodukter og egg. Mange vegetarianere spiser nøttestek på julaften, servert med kålrabistappe og kokte poteter, og har riskrem med bringebærsaus til dessert. (Nøttesteken lages, som navnet tilsier, av nøtter som hovedingrediens, kålrabistappen med plantemelk og plantemargarin, og riskremen med soyakrem.) 

En annen god dessert i julen er frisk fruktsalat servert med soyakrem.I juledagene kan det også smake godt med enkle salater med avocado og grønnsaker, fargerike smoothier med frukt og grønt - og etter skituren, en kopp med varm kakao laget med plantemelk. Et fruktfat og en skål med nøtter på kjøkkenbenken hører også julen til. Sammen med juleblomstene i vinduskarmen, blir julestemningen varm og god. En dyrevennlig jul er en vakker jul på alle vis.

                                                             Ønsker dere alle en fin førjulstid og god jul!Du kan lese mer om julen på Butterfly Season


 

        

          

SOMMER

Så er juli her, sommermåneden av dem alle, med strålende sol og varme, etterfulgt av sommerregn. Lette dråper som gir blomstring og friske, grønne vekster også om høysommeren. Sommeren har til nå vært fantastisk fin! :-)


Sommermeny :-)
Frukt og bær hører sommeren til. Og til alles glede, kom jordbærene tidlig i år, 
også de økologiske. Det beste er å spise bærene som de er, duggfriske og fine. 
Men noen ganger smaker de også godt med litt krem... Etter at soyakremen kom 
for noen år siden, kan vi óg lage kaker og iskrem, de av oss som ønsker å spise
plantekost for dyrenes del. Soyakremen er på alle vis et flott alternativ til kremfløten. Bringebærterten på bildet under er fylt med krem og pyntet med friske bær på toppen, med smak av sommer og sol ... 

Og om man riktig ønsker å feire sommerdagen, kan man lage en bløtkake med sommerens bær, delikat pyntet med jordbær, bringebær og blåbær - og frisk, solgul ananas. Vakkert og smakfullt :-)

Når solen varmer smaker det også godt med friske, rå grønnsaker servert med en smakfull dipp. Den smeltede soyaosten på bildet, passer fint til å serveres sammen med grønnsaker som gulrøtter, kålrabi, små blomkål - og brokkoli-buketter, cherrytomater, agurk og annet du liker. Jo sterkere farge grønnsakene har, jo mer vitaminer og næring inneholder de. I linkene til høyre finner du også sauser og dipp laget av grønnsaker. Deriblant en smakfull tomat -og paprikasaus som ved siden av som tilbehør til grønnsaker, også smaker nydelig på et grønt salatblad - delikat og godt.                                      
 
                                    Linker til sommerens oppskrifter      

                                     Sommerlig, frukt og bær                 

                                     Sommerlig, sunt og grønt                                     Ønsker dere alle en fortsatt God Sommer!Brokkoli -og appelsinmousse, er en annen søt, liten rett. Brokkoli inneholder både 
protein og mineraler og er slik sett en sunn og næringsrik grønnsak. Litt appelsjuice 
i smoothien gir en frisk og fin smak og omgjør umiddelbart drikken til en fruktsmoothie. 
Den friske smaken sammen med den klare grønne fargen, passer godt om sommeren 
når drikken serveres kald. På bildet er den laget som en mousse og pyntet med ananas 
som også gir en frisk og fin smak.  Tusen takk for alle gode ord om Butterfly Ernæring! Det har vært så gøy å lansere en egen side om plantekost og oppleve all den varme, positive og hyggelige responsen. Til alle mine lesere, dere er en strålende, celeber skare som det er veldig hyggelig å høre fra :-)

På denne siden vil jeg i begynnelsen av hver måned skrive litt om plantekost og formidle noen oppskrifter. I juli måned blir det som naturlig noen sommerlige og lette småretter.God Påske


Vårsolen har allerede begynt å varme godt, mye av snøen har smeltet vekk, og i dagene som kommer er det meldt sol og mildvær. 
Våren er på vei og med den smilene og gleden :-) 

Det er fantastisk hvordan vi livner til av solstrålene. Vårsolen gjør godt og fyller oss med forventing med tanke på den lyse, fine tiden vi har i vente. Om kort tid er snøen borte, og våren her på ny :-)


                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                       
Påskemeny 

Appelsiner er alltid godt å ha med på en skitur. I tillegg kan det også være forfriskende 
med et glass appelsinjuice i solen; ute på terrassen, ved hytteveggen eller på seilturen. 
I påskemenyen finner du oppskrifter til to friske appelsin-smoothier; én med appelsin og 
én med ananas. Og om du ønsker å lage påskemarsipan med økologiske mandler, 
er det bare å glede seg til det :-)

Våren er ofte en tid hvor vi spiser litt sunnere og lettere mat. Menyen inneholder i den 
anledning også to enkle grønnsaksretter som gleder og nærer med sitt fargerike 
innhold.

Og her er påskemenyen


Påskeegg                                                                                             

Påskens store høydepunkt for barna er påskeegget. Forventningen er stor. Mens noen må lete og leke seg frem for å finne egget, der det er gjemt, får andre det som en gave i hånden. Og egget er uendelig spennende å åpne... For inni påskeegget ligger det sjokolade, marsipan og mye godt.

Påskeegg er både en koselig og fin tradisjon. Men hva er det vi gir til barna?

Matbutikkene tilbyr i dag store plastposer- og esker med godteri til å legge i påskeeggene til barna, bestående av søtsaker fulle av tilsetningsstoffer. Heldigvis finnes det et sunnere 
utvalg i helsekostbutikken. Om du tar turen dit, vil du finne økologiske søtsaker laget med 
naturlige ingredienser.

På bildet over ser du ting de har som du kan fylle i egget - påskegodt som både er søtt og smaker godt. 
Utvalget er som følger:

* Marsipanhjerter overtrukket med sjokolade, med morsomme påskekyllinger utenpå pakken.

* Sjokoladeegg med marsipan.

Alternativ Mat har poser med gummigodteri og kjærlighet på pinne. Alt med smak av frukt og bær, 
og søtet med mais- og agavesirup.

Renée Voltaire sine gule dropsesker passer perfekt i fargen, og er søte og velkomne for både store og små. 
De er laget med frukt, blåbær og rørsukker. (Det eneste av godteriene som ikke er økologisk.)

Med dette flotte utvalget i påskeegget skulle enhver liten harepus -og frøken få noe å kose seg med 
når dagen kommer. Innholdet er både søtt, fargerikt, smakfullt og innholdsrikt - alt et påskeegg skal være. 
Og mangfoldig nok til at det tar litt tid å spise opp ...

Ingen av søtsakene har heller ingredienser fra dyr, noe som harmonerer godt med barn som er glad i dyr :-)

Alene i påsken
                                                                                                                                              
Om du ikke har noen å være sammen med i påsken og synes det er trist, kan du allikevel få noen koselige og fine dager på egen hånd. Her er ting du kan gjøre:

Lag en hyggelig påskestemning der du er. Pynt hjemmet ditt eller hytten din med gule duker og brikker på bordene, og kjøp noen fine påskeblomster. Utvalget er stort nå, alt fra tulipaner og påskeliljer, til krokus og blomster i potter. De fleste påskegule, men også i andre farger som hvitt, rosa, lilla og blått. Et herlig skue som gjør deg glad! 
Kjøp gjerne noen forskjellige sorter, ta de med hjem og sett dem rundt om i huset, på
stuebordet, kjøkkenbenken og i vinduskarmen. Små påskekyllinger og søte påskekort er 
også fint å sette rundt omkring.

Kjøp deretter appelsiner og frukt og påskegodtsom sjokolade og marsipan. Og lag et stort 
fruktfat som du setter på kjøkkenbenken. Om du tar turen innom en helsekostbutikk, kan du
få flotte marsipanegg- og brød laget med 65% mandler. Kjøp gjerne et fint påskeegg og fyll 
det med påskegodt som du liker. Det er like koselig å spise for små som for store, og fint å ha 
liggende fremme.

Og best av alt, vær mye ute i solen. Solskinn gjør godt :-) Gå turer hver dag, på ski eller bena, 
korte eller lange, og gled deg over fridagene, freden og roen. I likhet med det fine været. Ta imot 
solstrålene og varmen de gir deg, og la solen fylle deg med glede og lys. 
Og ha en riktig hyggelig og fin påske!


* Å lage en koselig påskestemning som dette, gjelder oss alle, enten vi skal tilbringe dagene 
sammen med familien eller for oss selv :-)
VÅRLIGE desserter


* Noen inspirasjonsbilder og tanker fra en vår jeg var i California 
og utdannet meg til raw food kokk og instruktør.
Dessertene på bildene laget jeg etter fri fantasi etter hjemkomsten :-)
På denne tiden av året passer det godt med en god dessert, som en parfait. Parfait er fransk og betyr "perfekt". Desserten serveres i et høyt og elegant glass hvor man kan se de forskjellige lagene, bestående av frukt/bær og krem. Den kan også tilberedes med forfriskende lag av frukt og iskrem. Desserten er en av favorittene mine, både på grunn av den friske, naturlige smaken fra frukt og bær og det fine fargespillet. Med delikate lag av solgul mango og vaniljekrem eller lagvis nyplukkede jordbær og sjokloladekrem, er den et vakkert syn. I tillegg til å være delikat er desserten også smakfull og lett å tilberede. Det hadde vært morsomt med et elegant, norskt navn på denne desserten.

raw food cuisine lages vaniljekremen av lyse nøtter og sjokoladekremen 
av avokado og kakaopulver, søtet med agave sirup. Jo lenger man blender 
avokado og kakao, jo luftigere blir kremen.

Gode desserter kan også lages med frukt som druer, ananas, mango, 
kiwi og banan og serveres med lys krem og dryss av små 
hasselnøttbiter på toppen. Eller med vaniljeis laget av makademianøtter og ekte vanilje essens. Bringebærsaus av friske bær og agave, passer også fint til iskremen. Og om du ønsker en litt sunnere variant, kan det smake like godt med en skål med bokhvete crunch og frukt, toppet med krem og sjokoladesaus, overstrødd med nøtter.

Der noen liker det enkle, som å strø litt nøttebiter på toppen av kremen, lager de i gourmet verdenen ofte toppinger ved å blande pecan nøtter med rosiner eller fiken og krydder som kanel & muskatnøtt, samt litt agave for en søtere smak. Å ta et raw food kurs på et Culinarisk Gourmet Institutt, er som å møte en ny verden av ord og uttaler. Der vi her hjemme har desserter som sjokoladepudding og fruktsalat, møtes man i gourmet cuisine med navn som sundae og parfait; Moca Sundae og Strawberry Parfait  - og andre ord fra det franske kjøkken.                                                                   Desserter kan også serveres på pene asjetter og i dessertskåler. 
Så delikat som frukt & bær er blir dessertene både elegante og morsomme å lage. 
Med et fargerikt utvalg av frukt og krem, toppet med litt nøtter, er det bare å bruke 
fantasien og hygge seg, slik jeg har gjort her. Med all den friske frukten og sommerens 
bær er dessertene også en glede å spise - og langt sunnere enn man skulle tro. 
Her en linken til Dessert Bildene :-)
  

                                                                                 Ha en fin vår!

 
 
SØK Butterfly Season