Fordøyelsesystemet del 2Avhengig av hva vi har spist, tar det noen timer før maten er absorbert. Om vi spiser mer enn kroppen trenger, lagres overskuddet i form av fett og glykogen, mest fett. Da fettet inneholder mye energi og lite vann, er det godt egnet til lagring.

Cellene i leveren utfører de reneste mirakler :-) som å omdanne aminosyrer til glukose og fettsyrer. (Omdanne protein til glukose...) På den annen side kan de ikke lage alle aminosyrene som kroppen trenger. De essensielle aminosyrene må derfor tilføres via kosten, i likhet med vitaminer og mineraler, og de essensielle fettsyrene omega-3 og 6.

De fleste av næringsstoffene absorberes i den øverste delen av tynntarmen, med unntak av B12 som opptas i nedre del av tarmen. Det meste av vannet som kommer til tynntarmen absorberes også der.

I tykktarmen absorberes til slutt den resterende væske fra fordøyelsen. Tarmen inneholder også et stort antall bakterier som lager vitaminer, deriblant B12. Men da vitaminet absorberes i tynntarmen, kan vi dessverre ikke nyttiggjøre det.

Belgvekster som erter og bønner, inneholder en fibertype som spaltes lett av tykktarmens bakterier. Bakteriene danner også kortkjedede fettsyrer som opptas i kroppen og sies å være en god energikilde for vegetarianere.

 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn
 
SØK Butterfly Season