Litt om blodsukkeret

De fleste karbohydratene vi spiser kommer fra planteriket og finnes i matvarer som brød, grønnsaker, frukt og bær, samt kaker og godterier. Karbohydrater omgjøres til glukose i kroppen og er en viktig energikilde for kroppen, som hjernen. Glukosen finnes i fri form i blodet som blodglukose, også kalt blodsukker, og i lagret form i muskel- og leverceller som glykogen. (Glykogen er kjeder med små glukosemolekyler.)

Glykemisk indeks (GI) er ment å gi et bilde på hvordan de forskjellige karbohydrat-rike matvarene påvirker blodsukkeret, hvorvidt de gir en rask og høy blodsukker-stigning eller en langsom og mer moderat. Hvitt sukker er et eksempel på først-nevnte, mens grovt brød med helkorn og fiber, gir en langsommere absporsjon av glukosen og på det vis et mer stabilt blodsukker.

Ved å ha et kosthold med mye raske karbohydrater, som lyst brød, fruktjuice, pasta, hvit ris og søtsaker, vil blodsukkeret svinge ofte og høyt: Gå fort opp og ned. Svingningene gjør at man fort blir sulten etter et måltid og får behov for mer 
sukker og søtt, hvorpå det er lett å spise mer usunn kost. I artiklene som følger kan du lese mer om matvarene og emnet.
 
 
SØK Butterfly Season