August

Så er vi i august. Den siste sommermåneden innleder med strålende sol og varme. Blomsterengen står fortsatt i flor mange steder og lyser opp med sin fargeprakt og blomsterduft, mens blåbær og bringebær kan plukkes ute i naturen.

Om noen uker begynner skolen igjen. Mest spente er nok de minste som har sin første skoledag med ny ransel, penal og pene klær. Og til skoledagen hører medbragt matpakke - gjerne en utvalgt matboks, som en rosa prinsesseutgave til pikene. Som friluftsinstruktør for barn ser jeg mange søte utgaver når vi er ute i naturen og jentene tar maten sin opp av sekken for å spise lunsj :-)


Barnehage -og skolemat
En matpakke er alltid god å ha når man blir sulten. Som oftest inneholder den noen brødskiver med pålegg. Denne måneden vil jeg vise noen nye og fargerike varianter som barn liker, treåringer såvel som tiåringer. Barn liker farger og å få maten sin servert i små biter som de kan spise med fingrene. Grønnsaker, som gulrøtter og kålrabi, er alltid velkomne når de serveres som på bildene her, omdannet 
til fine blomster og figurer. En lunsj kan være både næringsrik og god uten å inneholde 
brødskiver.

Matbokser finnes i dag i mange morsomme farger og varianter. Den grønne boksen på bildet kan både brukes av større barn og voksne - ideell til lunsj eller å ta med på tur i skogen, med plass til både eple, appelsin og litt drikke. Ved å klikke på linkene til høyre kan du se flere lunsjmenyer og beskrivelse av hvordan de tilberedes, som å dele opp frukten i biter og legge ved en skje til de små, gule maiskornene :-)

                                                               Linker til lunsjpakker       

                                                               Liten lunsj - barnehage og småskolen

                                                               Stor lunsj - større barn

                                    

                                                                                        Linker til sommerens oppskrifter      

                                                                                        Sommerlig, frukt og bær                 

                                                                                        Sommerlig, sunt og grønt  


                                                                                                                                                 


Fjelltur :-)

August er sommermåneden i fjellet. En tid som både kan gi flotte turer og naturopplevelser. Men hva med maten, om man har et kosthold med mye råkost som frukt og grønt? Enten man skal gå i fjellet, fra hytte til hytte, eller bo fast på en hytte og ta dagsturer, vil muligheten til å lage mat bli litt begrenset. For selv den fineste hytte med alt av fasiliteter, har sjelden en blender til å lage smoothie og juice. Og hvor får man økologiske grønnsaker og frukt når man går fra hytte til hytte eller ligger ute underveis?

Om du skal gjøre det sistnevnte, er det lurt å ta med seg litt frukt og grønt i sekken til de første dagene av turen. Det er alltid godt å ha noen friske epler, appelsiner, bananer, gulrøtter og lignende å spise underveis. Og du får mye igjen, ved siden av smaksopplevelsen får du også gleden ved å oppleve hvordan sekken blir lettere og lettere for hver dag som går etter hvert som frukten spises. De én-to ekstra kiloene ved turens begynnelse er det vel verd :-)

En nøtteblanding med mandler, hasselnøtter og rosiner er også godt å spise underveis, foruten noen plater med sjokolade av den sunne sorten fra helsekost-butikken.
Energi  -og proteinbarer er fine. De inneholder konsentrert næring og mye energi og er alltid godt å ha i sekken når turen blir litt lenger enn forventet, matpakkene er spist og sulten melder seg igjen. Noe den fort gjør til fjells som følge av det høye energi -forbruket og all den rene, friske luften :-)
Og for deg som liker Grønn smoothie: Ta med en shake og noen poser med grønt pulver 
og protein, som hamp. Ved kun å tilsette noen skjeer i et glass med rent vann får du en 
smakfull og næringsrik morgendrikk som du også gjerne kan drikke før matpakken til lunsj.Om de neste ukene skal tilbringes i fjellet eller hjemme, ha en fortsatt God Sommer! :-)

 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn
 
SØK Butterfly Season