Tre proteingrupper

Som veganer skal man spise proteiner fra to eller flere av de følgende plantegruppene til hvert måltid:

Belgvekster                                                          Korn                                    Nøtter
bønner                                                                   hvete                                    hasselnøtter
linser                                                                      havre                                    valnøtter
erter                                                                       ris                                         peanøtter
soyabønner og soyaprodukter som                           rug                                        mandler
tofu, soyamelk og soyaost                                                                                   sesam og solsikkefrø


Du kan her velge næringsemner fra to eller tre av gruppene som du setter sammen til et måltidet. 
Belgvekster utfyller korn og nøtter, da belgvekster har høyt innhold av lysin og komplementerer 
korn og nøtter som har lite av aminosyren.

Av de ovennevnte vegetabilske plantene, har soya det høyeste innholdet av aminosyrer. 

Gode kombinasjoner kan være:
Brød med soyamelk eller ost
Ostesmørbrød
Bønne og linseretter servert med ris, brød eller nøtter
Linsesuppe med brød


* Nyere studier viser at en kost med daglig tilførsel av korn, belgvekster, grønnsaker og frukt, dekker behovet for fullverdige proteiner, også uten at man kombinerer de ulike aminosyrene i samme måltid. Men gjør det gjerne. Belgvekster og brød passer ernæringsmessig godt sammen, i likhet med brød og ost.






 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn
 
SØK Butterfly Season